Iza ogledala – o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, izborima 2014. i još ponečemu

Okrugli sto/rasprava Iza ogledala – o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, izborima 2014. i još ponečemu povodom istoimene studije održana je u Beogradu 15. januara 2015. Studija je nastala u decembru 2014, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Uvodničari su bili:

dr Vladimir Ilić, koautor studije, CRCD

Andrej Kubiček, koator studije, CRCD

dr Alpar Lošonc, recenzent studije

dr Jovo Bakić, recenzent studije

U brojnoj publici, koja je aktivno uzela učešća u raspravi, bili su prisutni predstavnici Saveta Evrope, OEBS-a, nacionalnih saveta, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva prosvete, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Zaštitnika građana, nevladinih organizacija, manjinskih udruženja i medija.

Studija Iza ogledala nastala je na osnovu posmatranja sa učestvovanjem, razgovora sa učesnicima izbornog procesa i razgovora sa onim pripadnicima nacionalnih manjina koji nisu želeli da uzmu učešće u izborima, zvaničnih statističkih izvora, medijskih zapisa, sadržaja sa društvenih mreža.

Primena više načina i izvora prikupljanja podataka omogućila je kontrolu istinitosti sadržaja svakoga od njih, kao i kontrolu pouzdanosti i validnosti opservacija koje su načinili naši posmatrači.

Autori studije, Andrej Kubiček, M.A., mr Snežana Ilić i dr Vladimir Ilić, primenjivali su diskurs analizu. Svo troje koautora nezavisno je pristupilo građi u njenom izvornom obliku, a onda su se međusobno savetovali i korigovali.

Publikacija Iza ogledala – o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, izborima 2014. i još ponečemu dostupna je na našoj veb stranici, odeljak publikacije.