Kampanja Tolerancija nije strana reč!

22.03.2013Centar za razvoj civilnog društva (CRCD), u partnerstvu s Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice i Pokrajinskim ombudsmanom, uz pokroviteljstvo Skupštine APV i uz podršku Instituta za održive zajednice, organizuje u Vojvodini tokom aprila 2013. kampanju Tolerancija nije strana reč!, u cilju afirmisanja tolerancije i integracije među mladima u Vojvodini.

Niz recentnih istraživanja omladinske populacije u Srbiji/Vojvodini pokazuje alarmantne rezultate po pitanju stavova mladih prema ideji ljudskih prava, manjinskih/ranjivih grupa i odnosa prema nasilju. Rezultati istraživanja Pokrajinskog ombudsmana Vojvođanski učenici o diskriminaciji (2012), istraživanja Centra za razvoj civilnog društva Temerin–sadašnjost ili budućnost Vojvodine (2012) su krajnje poražavajući u pogledu visokog stepena međuetničke distance i netolerancije među mladima različitih etničkih skupina u multietničkim sredinama i pokazuju porast političkog radikalizma i desnog ekstremizma i spremnost na nasilje među mladima i u realnom i u virtuelnom prostoru Srbije/Vojvodine.

Kampanju Tolerancija nije strana reč! čine:

  • Tri javne tribine:

Novi Sad (3. april 2013, Skupština APV, 12-14h)

Zrenjanin (9. april 2013, Pozorišni klub Zeleno Zvono, 12-14h)

Subotica (11. april 2013, Art Bioskop Lifka, 12-14h)

  • Dokumentarni film o pozitivnim primerima tolerantnog suživota mladih različitih nacionalnosti u Vojvodini

  • Dve TV emisije na javnim servisima: emisija Da Možda Ne (RTS, 28. 03. 2013.) i emisija Radar (RTV, 09. 04. 2013.) u kojoj će premijerno biti emitovan i dokumentarni film

  • Uključivanje ekipe serijala Državni posao (Čvarkov, Torbica, Boškić) u promociju kampanje/učešće na tribinama

  • Postavljanje bilborda i deljenje promotivnog materijala u ovim gradovima.