Povodom predloga o izjednačavanju građanskog i crkvenog braka

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) tumači predlog o izjednačavanju građanskog i crkvenog braka, koji je sadržan u Prednacrtu Građanskog zakonika, u kontekstu produžavanja i jačanja verske diskriminacije u Srbiji.

Zakonsko priznavanje crkvenog braka jeste ljudsko pravo, ali samo ako su posledice takve da ne ugrožavaju jednakost građana pred zakonom.

U uslovima u kojima se primenjuje protivustavna i nezakonita diskriminacija velikog broja crkava i verskih zajednica, ovo će doprineti njenom daljem jačanju.

U Srbiji su diskrimisane brojne protestantske crkve. Nije registrovana nijedna nehrišćanska verska zajednica. Pre nekoliko godina je ministar vera uvredio tadašnju ambasadorku Indije pominjući u zvaničnom razgovoru sa njom višnuitske, šivaitske i budističke zajednice u Srbiji kao sekte bliske satanističkim sektama.

Tadašnji ministar vera započeo je politiku prisilnog ujedinjavanja protestantskih crkava. Ova politika se do danas primenjuje.

Samo su privilegovane crkve i verske zajednice prisutne na nastavi u državnim školama. Samo su njihovi predstavnici ovlašćeni da zauzmu mesta u Nacionalnom prosvetnom savetu. Samo one mogu da obavljaju versku službu u vojsci i bogosluženje u zatvorima. Obavezujućim uputstvom Republičke radiodifuzne agencije emiterima je naloženo da o neprivilegovanim crkvama govore samo u kontekstu opasnosti od ekstremizma. Policijski oficiri držali su javna predavanja u kojima su izjednačavali protestantske crkve sa satanističkim sektama.

Država svojom kontinuiranom cezaropapističkom politikom neustavno i nezakonito deli verske zajednice (slučaj Islamske verske zajednice), prisilno ih stavlja pod kišobran od vladinih agencija favorizovanih verskih zajednica (slučaj više protestantskih crkava), ograničava im podzakonskim nelegalnim odredbama delovanje na jedan deo državne teritorije (slučaj Rumunske pravoslavne crkve).

Ukoliko se u uslovima verske diskriminacije prihvati izjednačavanje građanskog i crkvenog braka, državni nadzor i nelegalna arbitraža zahvatiće i najintimniji život vernika i doprineti porastu verske mimikrije. Verske slobode u Srbiji će se dodatno smanjiti.