Trening Poštovanje standarda u javnom životu i branitelji ljudskih prava

11.07.2011_1Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM u saradnji sa Centrom za razvoj civilnog društva organizovao je 11. jula 2011. godine u Kulturnom Centru Zrenjanin trening na temu Poštovanje standarda u javnom životu i branitelji ljudskih prava.

Na treningu su govorili Snežana Ilić, CRCD (Građanski angažman na lokalnom nivou), Milan Antonijević YUCOM (Standardi javnog života i branitelji ljudskih prava) i Natalija Šolić YUCOM (Priručnik za ostvarivanje standarda o javnom životu).

Učesnici treninga su bili pripadnici civilnog sektora (UG Panonski talas Zrenjanin, UG Moć reči Sečanj i angažovani pojedinci). Oni su bili veoma zainteresovani za prepoznavanje teme, izlažući probleme na lokalnom nivou. Uz priložene primere Kršenja i poštovanja standarda javnog života prisutni su radili timski u prepoznavanju narušavanja sedam standarda javnog života (nesebičnost, integritet, objektivnost, odgovornost, otvorenost, poštenje, lični primer).

11.07.2011_2 Treninzi na ovu temu organizovani su u različitim gradovima u Srbiji, u okviru projekta Osposobljavanje braniteljki i branitelja ljudskih prava za promovisanje i kontrolu sedam standarda javnog života koji se realizuje uz pomoć vlade Švajcarske i Kraljevine Norveške, a uz podršku Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Kabineta potpredsednika Vlade za Evropske integracije. Cilj projekta je da se razviju kapaciteti novih lokalnih nevladinih organizacija i učvrste postojeće, kako bi se osposobile za preuzimanje uloge u borbi za dosledno poštovanje ljudskih prava i standarda javnog života kao etičkih načela, a kroz uspostavljanje održivog mehanizma nadgledanja i kontrole.