Tribina Tolerancija nije strana reč! u Novom Sadu

04.04.2013U okviru kampanje koja za cilj ima povećanje tolerancije među mladima u Vojvodini, 3. aprila 2013. u Skupštini AP Vojvodine održana je tribina Tolerancija nije strana reč!. To je prva od predviđene tri tribine u okviru ove kampanje. U prepunoj velikoj sali Skupštine, pred oko 130 učenika iz sedam srednjih škola i gimnazija iz Novog Sada, Bačkog Petrovca, Temerina, Sremskih Karlovaca, Ruskog Krstura i Žablja govorili su: potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev, pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja-Hajnrih, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Mato Groznica, promoteri kampanje – akteri najgledanijeg humorističkog serijala na RTV Državni posao Dimitrije Banjac i Dejan Ćirjaković, kao i Snežana Ilić, Aleksandra Marković i dr Vladimir Ilić iz CRCD.

Kroz dijalog sa srednjoškolcima tematizirao se odnos mladih prema poštovanju manjinskih prava, toleranciji i uvažavanju različitosti, njihovo poimanje nacionalnog identiteta, nacionalizma, patriotizma i međuetničke distance među mladima. O zainteresovanosti za ove teme svedočio je ne samo broj prisutnih omladinaca već i veliki broj učesnika u diskusiji.

Inače, CRCD realizuje kampanju Povećanja tolerancije među mladima u Vojvodini u partnerstvu s Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice i Pokrajinskim ombudsmanom, uz pokroviteljstvo Skupštine APV i uz podršku Instituta za održive zajednice, tokom marta i aprila 2013, u cilju afirmisanja tolerancije i integracije među mladima u Vojvodini.

Sledeća tribina biće održana 9. aprila u Zrenjaninu, u Pozorišnom klubu Zeleno Zvono, u 12 h.